Weekly Current Affairs

Keeping 2Bon 2BTrak

Weekly Current Affairs 18 November to 24 November 2019

1. Who has been conferred with Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmavment and Development 2019?
a) David Attenborough
b) David Parker
c) Bill Gates
d) Greta Thunberg

Ans. (a) David Attenborough
(David Attenborough has been conferred with the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development 2019 for his lifetime worth of work to awaken the mankind to the need to preserve and protect the planet’s biodiversity and stop being a “plague on earth”.)

2. Which among the following countries has introduced visa exemptions for foreigners seeking medical treatment?
a) Pakistan
b) UK
c) India
d) China

Ans. (c) India
(India has decided to exempt foreigners seeking indoor treatment up to 180 days and admission in a hospital due to illness from getting their primary visa converted into a medical visa.)

3. The Union Territory of Jammu and Kashmir has constituted an administrative council to fulfil all the government functions. Who will chair the council?
a) GC Murmu
b) RK Mathur
c) Amit Shah
d) Rajnath Singh

Ans. (a) GC Murmu
(Jammu and Kashmir Union Territory has constituted an administrative council to fulfill the functions of a government under the chairmanship of Lieutenant Governor G C Murmu.)

4. Who announced that the NRC process will be carried out across India and cover all citizens?
a) PM Narendra Modi
b) Defence Minister Rajnath Singh
c) President Ram Nath Kovind
d) Home Minister Amit Shah

Ans. (d) Home Minister Amit Shah
(The process of the National Register of Citizens (NRC) will be carried out across the nation and will cover all citizens, irrespective of their religions. This was announced by Home Minister Amit Shah in the Rajya Sabha on November 20, 2019.)

5. President’s Colour was recently awarded to which institution on November 20?
a) Indian Naval Academy
b) Indian Air Force
c) Indian Army
d) All of the above

Ans. (a) Indian Naval Academy
(President Ram Nath Kovind awarded the President’s Colour to the Indian Naval Academy (INA) on November 20, 2019.  The President’s Colour is the highest honour conferred upon a military unit.)

6. Who has been sworn in as the new Prime Minister of Sri Lanka?
a) Gotabhaya Rajapaksa,
b) Sajith Premadasa
c) Maithripala Sirisena
d) Mahinda Rajapaksa

Ans. (d) Mahinda Rajapaksa
(Former President Mahinda Rajapaksa was sworn in as Sri Lanka’s new Prime Minister on November 21, 2019. Mahinda Rajapaksa served as the President of Sri Lanka for two terms, from 2005 till 2015. His younger brother and current President Gotabaya Rajapksa named him as the new Prime Minister.)

Drishti IAS Hindi, [24.11.19 21:37]
7. Who topped the list of Fortune’s Businessperson of the Year 2019?
a) Satya Nadella
b) Bjorn Gulden
c) Fabrizio Freda
d) Ajay Banga

Ans. (a) Satya Nadella
(Microsoft CEO Satya Nadella topped the list of Fortune’s Businessperson of the Year 2019. The list comprises names of three Indian-origin people. Besides Nadella, the two others are Master Card CEO Ajay Banga and Jayashree Ullal, Head of Arista.)

8. Which place does India have in the recently released Global Terrorism Index?
a) Fifth
b) Sixth
c) Seventh
d) Eighth

Ans. (c) Seventh
(India is at the seventh place in the list of 10 countries affected by terrorism. The list released by Forbes said that 350 people died and 540 were injured in 748 terror attacks in the year 2018.)

9. Who among the following has been selected as PETA person of the year?
a) Maneka Gandhi
b) Hritik Roshan
c) Virat Kohli
d) Alia Bhatt

Ans. (c) Virat Kohli
(PETA India named Virat Kohli as person of the year. He was honoured because of his unconditional work towards the safety of animals. Earlier Anushka Sharma and Shashi Tharoor has also received the same award.)

10. Which cricket stadium hosted India’s first-ever pink ball day/ night test match against Bangladesh?
a) Eden Gardens
b) Arun Jaitley Stadium
c) Wankhede Stadium
d) DY Patil Stadium

Ans. (a) Eden Gardens
(India played its first-ever pink ball test match on November 22, 2019 against Bangladesh at the Eden Gardens in Kolkata.)

11. Who won India’s first gold at 2019 ISSF World Cup?
a) Yashaswini Deswal
b) Manu Bhaker
c) Rahi Sarnobat
d) Heena Sidhu

Ans. (b) Manu Bhaker
(Manu Bhaker created history by winning India’s first gold medal in the women’s 10m Air Pistol event at the 2019 ISS World Cup at Putian, China. She has become the second Indian to win gold at the 10m air pistol event at the ISSF World Cup Final after Heena Sidhu.)

12. Google has launched a new cloud-based game streaming service. What is the name of the gaming service?
a) Google Arcadia
b) Google Stadia
c) Google playmates
d) Google Nixplay

Ans. (b) Google Stadia
(Google Stadia, Google’s new game streaming service has been launch in 14 countries across the world including the US, the UK, France, Germany and Spain. The cloud-based game includes a total of 22 launch titles.)

Content Protection by DMCA.com